Overslaan naar inhoud

Vernieuwde btw-ketting vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 zullen heel wat nieuwe btw-regels in werking treden. Deze wet dateert van 12 maart 2023 en moest normaal gezien vanaf 1 januari 2024 al in werking getreden zijn, maar het Koninklijk Besluit werd pas op 28 oktober 2024 gepubliceerd. Aangezien er toch heel wat zaken zullen veranderen, hebben we de belangrijkste wijzigingen hieronder opgenomen.

1.      Wijziging indienings- en betalingstermijn voor kwartaalaangevers

Belastingplichtigen die hun btw-aangifte indienen op kwartaalbasis, zullen vanaf 1 januari 2025 hun aangifte moeten indienen ten laatste op de 25ste van de maand volgend op het kwartaal. Ook betalingstermijnen zullen worden afgestemd op de nieuwe indieningstermijnen.

De nieuwe termijnen zullen ook gelden voor de bijzondere btw-aangifte.

De betalings- en aangiftetermijnen voor maandaangevers blijven ongewijzigd.

2.      Voorstel tot vervangende aangifte

Bij niet-indiening van de btw-aangifte, zal de administratie vanaf 1 januari 2025 beschikken over een nieuw instrument, namelijk de vervangende btw-aangifte. Dit is een nieuwe procedure die automatisch wordt opgestart.

Bij niet indiening zal een voorstel van vervangende aangifte opgemaakt worden gebaseerd op het hoogste btw-saldo van de laatste 12 maanden met een minimum van 2.100 euro. Dit voorstel zal aangetekend verstuurd worden naar de belastingplichtige na het verstrijken van een termijn van drie maanden volgend op de betreffende aangifteperiode. De kennisgeving heeft uitwerking op de derde werkdag die volgt op de verzending van het voorstel.

De belastingplichtige kan dit voorstel alleen betwisten door de ontbrekende btw-aangifte alsnog in te dienen binnen een termijn van één maand na de kennisgeving van de vervangende btw-aangifte. Hierdoor zal de vervangende aangifteprocedure worden beëindigd en wordt de laattijdig ingediende aangifte als definitief beschouwd.

Dient de belastingplichtige geen btw-aangifte in, zal de het voorstel als definitief worden beschouwd. Het is nog wel mogelijk een administratief bezwaar in te dienen waarbij de btw-administratie kan kiezen om het voorstel definitief te corrigeren na controle.

3.      Afschaffing rekening-courant

Momenteel kan een belastingplichtige een teruggaaf vragen in de btw-aangifte van het btw-overschot en dit geldt ook voor eventuele overschotten uit het verleden die ingeschreven staan op de btw-rekeningcourant. Aangezien de btw-rekeningcourant wordt afgeschaft vanaf 1 januari 2025 en wordt vervangen door een btw-provisierekening, zal het enkel mogelijk zijn het tegoed van de betreffende aangifteperiode terug te vragen via de aangifte en niet voor tegoeden uit het verleden. Via Myminfin zal de belastingplichtige een verzoek kunnen indienen om een volledige of gedeeltelijke teruggaaf te vragen van zijn btw tegoed op de provisierekening btw.

De belastingplichtige zal enkel een teruggave krijgen mits het vervullen van volgende voorwaarden: de belastingplichtige heeft al zijn periodieke btw-aangiften van de afgelopen zes maanden tijdig ingediend, het btw-krediet is minstens 50 euro en men moet een geldig bankrekeningnummer aan de administratie hebben doorgegeven.

Voor maandaangevers zal de afzonderlijke vergunning voor teruggaaf verdwijnen en zullen hun btw-tegoed maandelijks kunnen terugvragen.

4.      Nieuwe betaalmogelijkheid via domiciliëring

Vanaf 1 januari 2025 zal het mogelijk zijn een mandaat aan de FOD Financiën te geven waarbij de btw-schuld per domiciliering kan betaald worden.

5.      Progressieve boetes voor niet-indiening en laattijdige betaling

De boeteprocedure wordt ook gewijzigd waarbij volgende regels gelden voor niet-indiening van de btw-aangifte:

-          Eerste overtreding: 500 euro per aangifte

-          Tweede overtreding: 1.250 euro per aangifte

-          Derde overtreding: 2.500 euro per aangifte

-          Volgende overtredingen: 5.000 euro per aangifte

De boetes voor niet-betaling en laattijdige betaling van btw zullen voortaan gradueel verhoogd worden met de volgende percentages:

-          Tijdig ingediende aangifte maar laattijdige of niet-betaling van de btw-schuld: proportionele boete van 5% op de verschuldigde belasting

-          Laattijdig ingediende aangifte of laattijdig door een reactie op het voorstel van de vervangende aangifte: proportionele boete van 10% op de verschuldigde belasting

-          Voorstel van vervangende aangifte wordt definitief: proportionele boete van 15% op de verschuldigde belasting.

Vanaf 1 januari 2025 zal er een langere aangifte- en betalingstermijn gelden voor kwartaalaangevers, maar wordt het nog belangrijker om de aangifte en betaling tijdig in orde te brengen. Wij zullen dan ook vragen alle nodige facturen te bezorgen ten laatste op de tiende van de maand volgend op het kwartaal. Enkel dan kunnen wij een tijdige indiening garanderen.


Modernisering btw-ketting uitgesteld naar 1 januari 2025